Srpska logopedska asocijacija v2 web png
 
Srpska logopedska asocijacija v2 web png

NOT-S skrining test - srpska verzija

Snimak ekrana 2024 07 05 104550
 
 
U julu 2024. godine zvanično je objavljena srpska verzija NOT-S skrining testa koju su prevele Prof. dr Neda Milošević i Bojana Drobnjak.
Test i prpričnik se može besplatno preuzeti na sajtu: https://www.mun-h-center.se/en/information-material/not-s/
 
 
NOT-S je skrining instrument koji se može koristiti za identifikaciju orofacijalne disfunkcije kod dece uzrasta od tri godine, kod mladih i odraslih. Skrining se sastoji od strukturisanog intervjua i kliničkog pregleda.
 
O razvoju NOT-S

NOT-S je razvijen u zajedničkom skadinavskom projektu pod pokroviteljstvom Skandinavskog društva za invalidnost i oralno zdravlje (NFH). Rad je vodila radna grupa koju su činile stomatolozi Merete Bakke, Copenhagen, i Birgitta Begendal, Jönköping, i logopedi Anita McAllister, Linköping, Lotta Sjögren, Göteborg and Pamela Åsten, Oslo.

 
NOT-S uključuje strukturirani intervju i klinički pregled koji se sastoji od po šest domena. Intervjui sadrže domene (I) Senzorna funkcija, (II) Disanje, (III) Navike, (IV) Žvakanje i gutanje, (V) Salivacija i (VI) Suvoća usta. Pregled obuhvata domene (1) Lice u mirovanju i zadatke koji se odnose na (2) disanje nosom, (3) facijalna ekspresija, (4) mišići žvakanja i funkcija vilice, (5) oralnu motoričku funkciju i (6) govor. Jedno ili više „da“ za oštećenje u domenu rezultira jednim poenom (maksimalni NOT-S rezultat 12 poena).  
 
Sadržaj i naručivanje

NOT-S se sastoji od ilustrovanog priručnika i formulara za skrining koji su prevedeni na preko 20 svetskih jezika. Ilustrovani priručnik se može naručiti ili skinuti na stranici Mun-H-Center-a.

 

Print Email

Novosti:

Časopis "Logopedija danas"

Međunarodni skup: Disleksija Danas

MEĐUNARODNI NAUČNO-STRUČNI SKUP

Press centar

Covid i logopedska terapija

Obaveštenja:

NOT-S skrining test - srpska verzija

SKUPŠTINA

Naučni i stručni skupovi i obuke

Zakoni i pravilnici

Članstvo - pristupnica